Bluetooth is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen elektronische apparaten op korte afstand. De techniek is ontwikkeld door het Zweedse Ericsson.

Trivia:

  • De techniek is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen (1994). Destijds werkzaam bij het Zweedse Ericsson.
  • De naam “Bluetooth” verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand (Harald Blåtand).

Geschiedenis

Rond 1994 ging Ericsson op zoek naar een techniek waarmee zonder bekabeling allerlei apparaten te koppelen waren. Ten eerste omdat het makkelijk was, ten tweede omdat kabels in de knoop raken en kapot gaan. Bluetooth was uiteindelijk het resultaat. Een nobel streven destijds maar nu bijna ondenkbaar: de standaard moest vrij zijn van royalties en open en dat is hij nog steeds.

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) ziet toe op het naleven van deze regels en de leden zijn bijna alle grote elektronicafabrikanten.

Gebruik

Ooit is Bluetooth begonnen als techniek om een muis, keyboard of printer makkelijk te koppelen aan een telefoon. Nu kennen we Bluetooth voornamelijk als een makkelijke verbinding tussen uw telefoon en een luidspreker of een hoofdtelefoon. Het grote voordeel van Bluetooth is het lage energieverbruik wat juist in telefoons zo belangrijk is.

Het energieverbruik en de daarbij behorende zendafstand:

Class 110 -100 milliwatttot 100 meter
Class 21 – 2.5 milliwatttot 10 meter
Class 30.01 – 1 milliwatttot 1 meter

Zeker in de beginjaren was Bluetooth niet echt geschikt om muziek in een hoge kwaliteit naar een hoofdtelefoon te sturen. We zijn inmiddels aanbeland bij versie 5.3 waarbij ook hoge muziekkwaliteit mogelijk is.

aptX

Dankzij aptX is het mogelijk om in hoge kwaliteit muziek naar een hoofdtelefoon te sturen.

AptX is ooit (begin 1980) begonnen als een codering om digitale (cd) muziek efficiënt op een harde schijf te zetten. Daarmee was het mogelijk lange radioprogramma’s te maken zonder dat een disk jockey nodig was. Jaren later werd aptX aangeboden als alternatief op de standaard codering die SIG gebruikte. Met een maar: de codering was niet open, in de ontvanger moest een onderdeel zitten dat je alleen in licentie kon gebruiken. De zender kant daarentegen is “open” en is vanaf Android Oreo en Androis 10 aanwezig in iedere telefoon. Indien de ontwikkelaar daar gebruik van wil maken.

Apple heeft vooralsnog geen apparatuur die aptX ondersteunen.

Bronnen

Wikipedia Bluetooth
Wikipedia aptX