Dolby Atmos
Dolby Atmos is een surround sound -technologie ontwikkeld door Dolby Laboratories . Het breidt bestaande surround sound-systemen uit door hoogtekanalen toe te voegen, waarmee geluiden als driedimensionale objecten in de ruimte geplaatst worden. Na de release van Atmos voor de bioscoopmarkt zijn er verschillende consumententechnologieën uitgebracht onder het merk “Atmos”, waarbij in-ceiling en up-firing luidsprekers de ervaring geven van een driedimensionaal geluid..
Dolby Atmos opstelling
Hieronder ziet u een typische Dolby Atmos opstelling. Zeven luidspreker op oorhoogte, een subwoofer en vier luidsprekers in het plafond. Deze opstelling heet “7.1.4” en is in feite het maximale wat Atmos biedt in de woonkamer. Er zijn meer kanalen mogelijk, maar deze “berekend” de processor van de versterker en geven een schijnbaar “grotere” weergave van het geluid.
Hoe doet een soundbar dit?
Een soundbar ligt of staat voor uw televisie. Zelden kunt u extra luidsprekers aansluiten op een soundbar. Uw soundbar moet daarom andere technieken toepassen om Atmos en surround te krijgen. Dit gebeurt door op een slimme wijze gebruik te maken van de reflecties van het plafond en de muren. Samen met de rekenkracht van de soundbar krijgt u een driedimensionale luisteromgeving met het gevoel geeft dat het geluid om u heen is.
Hoe doet een hoofdtelefoon dit?
In een hoofdtelefoon zitten maar twee luidsprekers. Van reflectie via muren kan een hoofdtelefoon daarom geen gebruik maken. Gelukkig zijn had je eind jaren ’90 wat slimme mensen die de wis- en natuurkundige head-related transfer function (HRTF) wisten om te implementeren in een mooi digitaal apparaatje. Dolby kocht deze techniek en verbeterde hem verder. HRTF is een techniek die middels digitale filters geluid drie-dimensionaal kan plaatsen met slechts twee weergevers.
Trivia en leuk om te weten: Stereo (στερεός) is Grieks voor punt in de ruimte (stereometrie). Stereo-geluid is dus niet om een linker- en rechterkanaal weer te geven maar om een “driedimensionale” afbeelding te maken van een orkest.
Meer informatie kunt u lezen op Wikipedia.