WiSA logo

WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) en Wireless Powerlink is “standaard” techniek die audiosignalen in hoge kwaliteit draadloos verstuurd van een zender naar een ontvanger. De ontvanger is meestal een actieve luidspreker.

De techniek is ontwikkeld door Summit Wireless Technologies, Inc. Tegenwoordig heet dit bedrijf naar hun belangrijkste product: “WiSA Technologies Inc.” De eerste versie van WiSA was geschikt voor maximaal 5 kanalen en werkte op de 2,4 GHz band. De meest recente versie van WiSA werkt op de 5 GHz band en ondersteund maximaal 8 kanalen.

WiSA is ontwikkeld met stabiliteit en kwaliteit in het achterhoofd en werkt buiten het wifi netwerk van de gebruiker om. Voordeel hiervan is een bekende en vaste vertraging (ook wel delay of latency genoemd) en een betrouwbare synchronisatie tussen de diverse luidsprekers.

WiSA als meerkamer systeem?

WiSA is géén meerkamersysteem. De sterkte van de zender is voldoende om een kamer te bestrijken, niet om het hele huis van muziek te voorzien. En zoals u hierboven kunt lezen, WiSA werkt op dezelfde frequenties als uw router. Hoewel het systeem anders is kunnen beide systemen elkaar wel beïnvloeden. WiSA heeft wel het voordeel dat het razendsnel van kanaal kan wisselen wanneer er instabiliteit is.

Bang & Olufsen was een van de eerste fabrikanten die WiSA omarmden vanwege de stabiliteit en betrouwbaarheid. In de eerste toepassing gebruikte Bang & Olufsen het algemene protocol van WiSA. Later voegde Bang & Olufsen aan WiSA meer functionaliteiten toe met een eigen naam: Wireless Powerlink. Niet onbelangrijk, Bang & Olufsen luidsprekers werken om deze reden niet samen met “standaard” WiSA zenders. In combinatie met een LG televisie en WiSA dongle werken de Bang & Olufsen luidsprekers wel.

Omgekeerd idem: een Bang & Olufsen luidspreker werkt niet samen met bijvoorbeeld een Primare WiSA voorversterker. De keuze van Bang & Olufsen lijkt hierin egoïstisch te zijn maar heeft alles te maken met stabiliteit. En dan moet je als fabrikant soms de deur dichtgooien voor andere merken.

De luidsprekers van Bang & Olufsen met Wireless powerlink zijn: