Apple Airplay 2

Apple Airplay logo
Apple Airplay logo

U kunt Apple AirPlay 2 gebruiken om muziek en andere audio naar een televisie, hoofdtelefoon of speaker te streamen. Hiervoor hebt u een Apple TV en/of een AirPlay 2 compatibele luidspreker of smart televisie nodig.

In de muziek-app klikt u op het AirPlay icoontje. Vervolgens verschijnt er een lijst met AirPlay 2 apparaten in uw netwerk. Selecteer een van deze apparaten en uw muziek begin te spelen.

Airplay 2 is alleen beschikbaar op Apple producten. De tegenhanger Chromecast werkt op zowel Apple als Android.

Verschillen Airplay en Bluetooth

Er zijn een aantal belangrijke verschillen waardoor AirPlay een andere keuze is dan Bluetooth:

  • AirPlay en AirPlay 2 werken via een draadloze Wi-Fi-verbinding, terwijl Bluetooth apparaten rechtstreeks aan elkaar koppelt. Dit vereist dat alle AirPlay-apparaten zich in hetzelfde Wi-Fi-netwerk bevinden en verbonden zijn met dezelfde Wi-Fi-router. Helaas betekent dit ook dat AirPlay niet werkt als je niet thuis of op kantoor bent, tenzij je een draagbare router hebt waarmee je een tijdelijk Wi-Fi-netwerk kunt creëren.
  • AirPlay kan zowel video als audio versturen, terwijl Bluetooth alleen met audio werkt.
  • Aangezien AirPlay gebruik maakt van Wi-Fi, is de kwaliteit van de audiostreaming hoger dan die van Bluetooth. Bluetooth kan echter bepaalde audiofuncties inschakelen die AirPlay niet kan.
  • Het draadloze bereik van Bluetooth is kleiner dan dat van Wi-Fi en dringt moeilijker door muren en andere obstakels heen.
  • Bluetooth is een meer universele standaard en wordt gebruikt voor het koppelen van toetsenborden, muizen en nog veel meer. AirPlay is gericht op het streamen van media.

U kunt op Wikipedia meer lezen over Airplay. De verwijzing is naar de Engelstalige Wikipedia. De Nederlandse Wiki-pagina is beperkt.